Deze fermentatiepot zorgt dat de overdruk die door het fermentatieproces ontstaat, veilig wordt afgevoerd.
Het waterslot werkt simpel: door de druk van binnenuit wordt de CO2 vanzelf afgevoerd. Hierdoor hoef jij je geen zorgen meer te maken over exploderende potten, en hoef je nooit meer te ontluchten.
Zo wordt fermenteren makkelijker en neem je geen risico's.
Mooi meegenomen: deze deksel met waterslot heeft een standaard formaat. Daardoor past deze deksel op de meeste andere beugelpotten.
EXTRA OPTIE; Als je deze pot met waterslot combineert met de fermentatieklem dan sluit je nog meer risico´s op kahmgist en schimmel uit. Wat de fermentatieklem precies is, hoe het werkt en wat je er mee kan vind je hier. Als je deze pot met waterslot in combinatie met een fermentatieklem koopt dan krijg je bovendien 15% korting op de klem.
Fermentatiepot met waterslot
1140ml
1. Je vult eerst je pot met te fermenteren drank of voeding. Die vul je tot maximaal 3 centimeter onder de rand. Dus je behoudt een luchtlaag van minstens 3 centimeter. Dit is noodzakelijk voor het koolzuurgas en de uitzetting van de vloeistof of voeding, die ontstaat tijdens het fermentatieproces.
2. Pas als de deksel gesloten is, vul je het waterslot tot ongeveer halverwege met water. Als je dit eerder doet dan vloeit het water uit je waterslot zodra je de deksel kantelt. Je vult het waterslot dit door het dekseltje aan de bovenkant van het waterslot los te halen en het water er in te gieten. Door het water komt het drijvende deel enigszins omhoog. Daarna bevestig je het dekseltje weer op het waterslot en kan het fermentatieproces beginnen. In het kunststof dekseltje van het waterslot zitten kleine gaatjes waardoor het koolzuurgas wordt afgevoerd.
Doordat je de pot nooit helemaal kunt vullen komt er alleen maar gas door het waterslot naar buiten. Het is daardoor ook niet de bedoeling dat het waterslot vies wordt tijdens de fermentatie. Als dat wel gebeurt, dan is doorgaans de pot te ver gevuld óf de fermentatie is extreem hard gegaan door een extreme hoeveelheid aan suiker, een te hoge temperatuur of bv te veel starter of gist.
Waterslot verwijderen
De watersloten hoeven daarom na gebruik niet telkens volledig gereinigd te worden. Maar het kan natuurlijk wel, verwijder dan bij voorkeur het waterslot zonder het zwarte rubber van positie te veranderen. Je verwijderd het waterslot door met een langzaam draaiende beweging en enigszins trekkende beweging. Het waterslot bestaat uit drie delen en die kun je omspoelen of desgewenst intensiever reinigen.
Terugplaatsen waterslot
Het terugplaatsen van het waterslot gaat het beste door aan de binnenkant van de deksel met 1 vinger het zwarte rubber seal tegen te houden terwijl je aan de bovenkant van de deksel het waterslot er weer met een draaiende, enigszins duwende beweging er weer in drukt.
Let er goed op dat wanneer je het waterslot uit het rubbertje verwijderd dat het rubbertje niet van zijn plaats komt. Dit doe je door het waterslot met een langzame draaiende beweging te verwijderen.
Rubber seal terugplaatsen
Als het rubbertje desondanks van zijn plaats komt dan moet je hem weer in het glas plaatsen. Dit is niet zo makkelijk, en vergt enige handigheid. Maar dit gaat het beste als je het rubbertje aan een kan tegenhoudt met een vinger en aan de ander kant in het gat duwt. Het rubbertje zit dan eerst niet goed in het gat, maar door er bv een potlood of een ander taps toelopend voorwerp doorheen te steken gaat het rubbertje weer goed zitten. Pas op; probeer het rubbert niet met een scherp voorwerp op zijn plaats te forceren want dan kan het scheuren.