Lékkere dikke vegan melkkefir
- Margot
- 14 apr
- 2 minuten om te lezen
Er is maar weinig wat ik echt mis sinds ik vegan ben, en dat wat ik mis, is het dierenleed natuurlijk absoluut niet waard. Maar zelf gefermenteerde melkkefir is zonder twijfel een van die dingen. Naast dat het de absolute probiotica koningin onder de fermenten is, mis ik die dikke romige, soms ietwat korrelige textuur.

Melkkefir wordt gemaakt met een scoby, zogenaamde melkkefirkorrels. Die melkkefir korrels voeden zich echter met melksuiker en dat zit alleen in dierlijke zuivel. Dus ging ik op zoek naar vegan alternatieven; ik probeerde dierlijke melkkefir korrels vegan te maken, dat lukte enigszins maar de kefir werd nooit echt goed dik, laat staan lekker. En na een tijdje gingen de korrels vaak alsnog dood. Maar deze fermentista is niet voor 1 gat te vangen; dus probeerde ik elke mogelijke plantaardige melkkefircultuur die ik kon vinden. En doordat we bij FERM over een vriesdroger beschikken, kan ik de allerlekkerste cultuur nu voor jullie reproduceren.
Deze cultuur vormt dus geen kefirkorrels maar je kunt er wel ontzettend lang (tot wel 500l) heerlijke kefir mee maken, mits je de instructies goed volgt een moederbatch maakt.
Een paar tips;
-er bestaan veel soorten plantaardige melk, en je kunt met alle soorten melkkefir maken, maar vanwege de proteïne wordt deze kefir alleen met sojamelk echt dik. De probiotica ontstaat echter ook met andere plantaardige melksoorten. Ga jij experimenteren en kom je een plantaardige melk tegen die ook mooi dik wordt, laat het iedereen dan hier onder weten!
-hoe verser de twee eetlepels melkkefir die je bewaard voor je volgende batch zijn, hoe sterker de cultuur en hoe dikker de kefir in je volgende batch wordt. Je kunt daarom het beste meteen een nieuwe batch opzetten als je eerste batch klaar is.
-wil jij het meeste halen uit je startercultuur en maak je eerst een moederbatch? Maak die dan zeker met sojamelk, met de ingevroren cultuur kun je dan eindeloos gaan variëren met andere plantaardige melksoorten.
Commenti